Nyugdíjbiztosítás: ne feledkezzünk meg az szja-visszaigénylésről!
2019. május 14., kedd
Kevesebb, mint egy hét maradt a 2018-as évre vonatkozó adóbevallások benyújtására. A nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek is május 20-ig kell kérvényezniük a 2018-as befizetéseik után járó 20 százalékos adójóváírást – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
 

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végére 285 ezer fölé emelkedett az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások száma Magyarországon, ami 43 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A szerzÅ‘dÅ‘k több mint 70 milliárd forintot fizettek be az év során. A termék népszerűsége annak is köszönhetÅ‘, hogy 2014. január 1-tÅ‘l az szja-törvény 44/C paragrafusa értelmében a nyugdíjbiztosításokba befizetett éves díj után évi maximum 130 ezer forintig 20 százalék adójóváírás vehetÅ‘ igénybe. 

Sokan tévesen úgy hiszik, hogy az adójóváírás automatikusan jár, holott azt kérelmezni kell. Részben ezzel magyarázható, hogy a nyugdíjbiztosítással rendelkezők közel harmada az elmúlt években nem érvényesítette ezt a kedvezményt. Különösen igaz ez azon ügyfelek körében, akik először kötnek nyugdíjbiztosítási szerződést.

A maximális, 130 ezer forintos adókedvezmény igénybevételéhez éves szinten 650 ezer forintot kellene befizetni, amit a szerződések átlagdíja még bőven nem ér el, bár évről évre emelkedik. 2018-ban meghaladta a 246 ezer forintot

Tavaly óta az adóhatóság automatikusan elkészíti az adóbevallási tervezetet a magánszemélyek, az egyéni vállalkozók, a mezÅ‘gazdasági Å‘stermelÅ‘k, valamint az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek számára is, amit ügyfélkapun lehet megtekinteni, de postázását is lehet kérelmezni. Ezt a tervezetet az adózók május 20-ig javíthatják, egészíthetik ki az elektronikus felületen. 

Az adójóváírás igénylését a biztosító által minden évben megküldött igazolás alapján kell kitölteni. Ez az igazolás tartalmazza többek között a szerzÅ‘désszámot, a tárgyévben befizetett összeget, valamint a biztosító és a szerzÅ‘dÅ‘ adatait, és azt a biztosítói számlaszámot is, ahova a NAV az adójóváírást utalja. Az adóvisszatérítés ugyanis egy összegben, közvetlenül a befizetÅ‘ nyugdíj megtakarítási számlájára kerül jóváírásra. Az adóbevallások 144–148. sorai vonatkoznak a nyugdíjbiztosítási szerzÅ‘désre, ezeket kell a biztosítótól kapott igazolás alapján kitölteni az adókedvezmény érvényesítéséhez. 

Ha valaki megfeledkezik a bevallásában feltüntetni az igényt, akkor azt önellenőrzés keretében, az elévülési időn belül még pótolhatja.

Forrás: Biztosítási szemle

 



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft